Nov 08,2023 Categories: MasszázsFrissítőAbhyanga

Az Ayurveda és az ősz!

Rendszeres olajos masszázs
Elindult a rövid nappalok, bekuckózós esték időszaka. A nyárból őszbe, majd lassan télbe vált a természet. Túlzottan rohanó világunkban nem foglalkozunk ezzel, bár az volna a normális, hogy ha képesek lennék a természettel együtt élni, a természet változásaival együtt bizonyos dolgokban mi is változni. Az ayurveda, ősi, indiai, holisztikus orvostudomány életszemlélete emlékeztet erre minket és segíti mindennapjainkat.

Az ayurveda szerint három dósa (Vata, Pitta, Kapha) határozza meg testünk és elménk állapotát. A dósák nem csak a szervezetünkben vannak jelen, az éltelekre, mozgásra, időjárásra is érvényesek, így a dósák jelen vannak évszakok formájában is. Vagyis minden évszakot a dósák egyikének megnövekedése jellemzi, így aszerint, hogy melyik dósa dominál egy bizonyos időszakban, úgy különböztethetünk meg évszakokat. A váta dósa fő jellemzői: hidegség, szárazság, könnyűség, gyorsaság, érdesség, hirtelenség és az ingerelhetőség. Így hazánkban ez a szeles, hideg, változékony idő, ami ősszel is tapasztalható, a vátához kapcsolódik, ez az időszak vata túlsúllyal bír.

Ez azt jelenti, hogy a környezetben is, ugyanakkor a testben és az elmében is megnő a váta. A mindennapokban azt tapasztalhatod, hogy hidegebbé válik a kezed, a lábad, szárazabbá válik a bőröd, könnyebben fázol meg, és a légúti megbetegedések, a székredés, az idegrendszeri problémák, a figyelemzavar vagy épp az alvászavar is gyakoribbá válhat ebben az időszakban.

Ha váta a fő testtípusod, légy résen, hogy egyensúlyban tartsd azt. Ugyanakkor a váta a dósák vezetője is, így, ha kibillen harmonikus állapotából, akkor könnyen megbillentheti a többi dósát is. Ezért valójában minden testtípusnak fontos egyensúlyban tartania a váta dósát ebben az időszakban (is).

Ayurvedikus tippek egészséged megőrzéséhez:

Pihenj sokat
Ebben a túlpörgött világban ezt nagyon nehéz megvalósítani. Az ayurveda szerint a hasonló növeli a hasonlót, az ellenkező egyensúlyoz. Szóval ha kívülről érkezik a sok Vata a maga zizegésével, pörgésével, úgy tudjuk ellensúlyozni, ha az ellenkezőjét teszed, vagyis többet pihensz, visszaveszel az aktivitásodból. Szóval tervezz a napirendedbe kicsivel több alvást, több meditációt, zenehallgatást, olvasást, szóval olyan pihentető tevékenységeket, melyek segítenek a napi stressz feldolgozásában.

Tervezz (legyen napirended)
A váta okozta változékonyságot, hirtelenséget jól lehet egyensúlyozni a rendszerezettséggel. Próbálj kialakítani és fenntartani egy napi rutint. Törekedj arra, hogy mindennap ugyanabban az időben kelj fel és feküdj le. Ha teheted, este 10 előtt térj nyugovóra, így az idegrendszered is kap elég pihenésidőt. Emellett lehetőleg mindig ugyanazokban az időpontokban étkezz, ne csak úgy random és kapkodva amikor épp belefér a napodba. Igazából már az is óriási dolog, ha sikerül tudatosan, rendszerezetten és nyugiban enni, inni és aludni. Ez alapvető dolognak hangzik, de, ha belegondolsz hogyan telnek a napjaid, lehet, hogy nem is annyira alap. Az szomorú, hogy ennyire káoszos világban élünk, hogy erre külön erőfeszítést kell tenni, de kell és, ha megteszed, az nagyon sokat fog segíteni (és persze nemcsak a váta évszakban).

Tartsd magad melegen
Ha kint hűvös az idő, nagyon jót tesz, ha bebugyolálod magad egy takaróval, belülről pedig az emésztő tüzed (agni) az, ami ilyenkor élénkebbé válik, és fűti a testedet. Mi azzal segíthetünk, ha tápláljuk meleg, lédús, olajos, tartalmas ételekkel, levesekkel, kissé hevítő fűszerekkel (pl. gyömbér, fahéj, ánizs, édeskömény). Ilyenkor jót tesznek a forró teák, hangulatos pillanatokat idézve elő. Az ivásra nagyon figyelj, ha bírod sok langyos/meleg vizet igyál azt.